Bolha, kullancs veszélyforrás? PIRET-MIX a jó megoldás! 

Tetüirtó

Piret-mix tetüirtó szerek: permetet és port ajánjuk. A tetüirtók vékony rétegben célzottan a rovarok búvóhelyeire és vonulási útjainak környékére kell kiszórni. Szükség esetén a tetüirtás 2-3 hetenként meg kell ismételni. 1 négyzetméter felületre 5-10 g piret-mix tetüirtó szer szükséges.

Piret-mix tetüirtó:

Tetüírtó

Tetüírtó

Tetüirtó szer felhasználás


Foltmentesen szárad. Ruházatot, textileket (ruhatetű), függőleges felületeket is kezelhetünk. Színtelen,szagtalan. Szöveteket és a kárpitozott bútorokat (ágyi poloska), fafelületek, repedéseket, képkereteket és a mögötte lévő területeket is fokozottan kezelnünk kell.

TETVEK - Anoplura (Pediculus humanus-ruhatetű)

Tolltetü -
Columbicola columbae

A tolltetvek a rovarok közé tartoznak és tollakból és bőrpikkelyekből veszik fel a táplálékot. A galamboknál 11 különféle tolltetűfajta ismert. Közülük néhányan kiegészítésképpen vért is szívnak. Majdnem minden galambnak vannak tolltetvei. Az erősebb fertőzöttség teljesítménycsökkenéshez vezet és nyugtalanítja az állatokat. A tolltetvek állandóan a gazdaállaton élnek, ott rakják le petéiket, amelyekből lárvák, majd kifejlett tolltetvek keletkeznek. Táplálékuk mindig biztosítva van és független a külső hatásoktól. A tolltetvek petéi a tollszár alsó részeire tapadnak. A lárvák már 7 nappal később kibújnak és 3 hét elteltével kifejlett tolltetvekké alakulnak. A tolltetvek kb. 2 mm hosszú és 0,3 mm széles élősködők.
A szaporodási képességük hihetetlen: egyetlen nőstény kb. 120 000 petét rak le. Mivel a tolltetvek az egész év folyamán a meleg tollazatban tartózkodnak, fürdessük a galambokat rendszeresen parazitaölő szerekkel, hogy a fertőzöttséget a lehető legalacsonyabb szinten tudjuk tartani. A tolltetvek elleni védekezés a galamboknak sima, csillogó és vízlepergető tollruhát kölcsönöz, amely a kiállításokon történő értékelés és az esővíz lepergetése szempontjából jelentős tényező.Karcsú galambtetű - Columbicola claviformis

Karcsú galambtetű állandóan a gazdamadarakon élnek,azokat sohasem hagyják el. Kis csoportokban fordul elő az evező és farok tollak zászlóin. Világos sárgásbarna színű tetvek,aránylag nagy fejjel és feltűnő rágóval. Rövid toruk középső és utolsó szelvénye összenőtt. Lábuk rövid,mindegyik hasonló méretű és egy pár karomban végződik. Potrohuk lapos,alakja különböző tolltípusokhoz idomult: madarak nyaktollán élő fajok potroha pl. gyöngyalakú míg az evezőtollakon élőké megnyúlt.
Két atkafajta fordul elő a galambokon, a madár óvantag (Argas columbarum) és a madártetűatka (Argas persicos). A kifejlődött példányok 8 mm-t is elérhetnek, 5 mm szélesek és 1mm vastagok. A hatlábú rovarokkal szemben négy pár lábbal rendelkeznek. A mai parazitaölő szerek révén rendkívül ritkán fordulnak elő. A higiénikus galambház és a galambház fertőtlenítése a parazitaölő szerekkel a legjobb megelőzési intézkedés, amit tehetünk. Madár óvantagok nagytestű atkák.

A hím és a nőstény kevésbé különbözőek bőrük recézett rajta kitinpajzs nincs. Rejtett életmódú,éjjel támadják meg áldozataikat és szívnak vért,lárváik a bőrben tartósan megtapadnak ezért a madarak testén nappal is megtalálhatók. Rendkívül szívósak, táplálék nélkül 1 évig is elélnek. A vérrel jóllakott nőstények a petéiket a rejtekhelyen rakják le, kb. 3 hét múlva petékből kibújó lárvák a madarak bőrébe fúródnak, 5-6 napig megtapadva maradnak,jóllakás után a földre hullanak és alkalmas helyen 8 nap múlva először vedlenek, elsőrendű nimfákká alakulnak és 1-2 órát vért szívnak,két hét után ismételt vedlés után másodrendű nimfákká lesznek,végül vérszívás és újabb vedlés után ivarérett egyedekké válnak.

Vörös madártetű atka - Dermanyssus gallinae

A tojás alakú hátrafelé kissé kiszélesedő testű a sárgás szürkétől a vérvörösig változó faj. A fej végén rendszerint szúrócsap van, a háti felület nagy részét kevésbé feltűnő kitin lemez borítja. Minden végtag utolsó ízén karom és ezek között tapadó hártya van. Nappal az ól repedéseiben van,éjjel a madarakra jutva azok vérét szívja.

Ásóatka - Cnemidocoptes laevis, Cnemidocoptes gallinae

Apró atkák csökevényesen fejlett rövid végtagokkal. Légzőnyílásaik és tracheáik nincsenek - oxigénfelvétel bőr és béllégzéssel történik. A nőstény 20-100 petét rak ezekből 6 lábú lárva bújik ki amelyből 8 lábú de ivarszerv nélküli nimfa majd teljesen ivarérett rühatka fejlődik ki. A fejlődés tartalma a peterakástól az ivarérettségig ha az állat testmelege éri 4-6 hét. Szájszerkezet szerint ásóatkák. A hámsejtekben rövid meneteket ásnak. Káros hatása mechanikai ingertől kiváltott nyugtalanságban nyilvánul meg (bőrmegvastagodás,meszesedés,stb.). Tollveszteség a hőleadást segíti a nagyfokú hámleválás energiaveszteséggel jár.
Horgas tyúktetű (Menocanthus stramineus) fajszám: 600, méret 1-6 mm, táplálkozás: nimfák és imágók élősködők (bőr,toll,vér). Kicsi lapos testű világosbarna külső élősködők nagy fejük háromszög alakú és oldalt a szemük mögé nyúlik. Rágó szájszervük van,petéiket vízben oldhatatlan anyaggal egyenként rögzítik a gazdaállat tollazatára.

Tetüirtás házilag

A tetüirtás házilag vagyis a tetüirtó permet vagy a tetüirtó por használatát lakott helységekben ajánljuk.

Piret Mix tetüirtás házilag

Piret Mix tetüirtás házilag

CRHYSATOX Irtószergyártó és Forgalmazó Kft.    |   1108 Budapest, Sírkert u. 2-4.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu